ΙΨΔ Ιδεοψυχαναγκασμός

awareness2

Καταναγκαστικού τύπου φυσιολογικές συμπεριφορές

«Τρίτη και 13, πέρασμα κάτω απο σκάλα, μαύρη γάτα, δάγκωσε την γλώσσα σου, κουνήσου απο τη θέση σου. Αυτές οι εκφράσεις τις έχουμε ακούσει όλοι όταν θέλουμε να αποτρέψουμε κάποιο κακό. Πολύ συχνό σε όλους είναι επαναλήψεις λέξεων και εικόνων, ή κάποιος ρυθμός που κολλάνε στο μυαλό ευκολα.

ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ
Ειναι επίμονες, ανεπιθύμητες ιδέες, παρορμήσεις. Στα αγγλικά λέγεται obsession που σημαίνει πολιορκώ. Το άτομο λοιπόν πολιορκείται απο την σκέψη και δεν μπορεί να ηρεμήσει.

ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΕΣ Η ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΜΟΙ
Η εμφάνιση ιδεοληψιών θα φέρει τελετουργίες ή καταναγκασμούς. Συγκεκριμένες πράξεις δηλαδή που το άτομο έχει την ακατανίκητη ανάγκη να κάνει για περισσότερο απο μία ώρα για να μειώσει το άγχος, ή την δυσφορία που νοιώθει.
Η Πιθανότητα παράληψης΄ή λάθους μπορεί εν δυνάμει να οδηγήσει σε τελετουργίες καθαρισμού, τελετουργία επανάληψης, υπερβολικό άγχος για συμμετρια και τακτοποίηση.
Οι ιδεολήψίες μπορεί να εμπεριέχουν τον φόβο για έκφραση βίας, επιθετικότητας, σεξουαλικό περιεχόμενο, θρησκευτικό περιεχόμενο κ.α. Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ) ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των αγχωδών διαταραχών. Πρόκειται για αρκετά συχνή νόσο, καθώς προσβάλλει το 2% του πληθυσμού. Είναι σημαντικά συχνότερη στις γυναίκες και η εμφάνισή της γίνεται συνήθως στις ηλικίες 25 – 35 ετών.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΙΔΕΟΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ
– Καποιοι δεν μπορούν να εργαστούν και κάποιοι το αντιμετωπίζουν με πολλές δυσκολίες
– Δυσκολίες στο σχολείο, μειωμένη επίδοση
– Περιορισμός κοινωνικών δραστηριοτήτων, προσωπική και σεξουαλική ευχαρίστηση
– Εντάσεις και καυγάδες στην οικογένεια
– Οικονομικα προβλήματα που προκύπτουν απο την διαταραχή

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία της ΙΨΔ περιλαμβάνει δύο προσεγγίσεις: τη φαρμακευτική, και την ψυχοθεραπευτική:
Στα πλαίσια της φαρμακευτικής αγωγής μπορούν να χορηγηθούν φάρμακα αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά, νευροληπτικά. Η φαρμακευτική αγωγή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στις εξάρσεις της νόσου και έχει το πλεονέκτημα ότι προσφέρει γρήγορη ανακούφιση στον πάσχοντα.
Η ψυχοθεραπεία εκλογής είναι η γνωσιακή-συμπεριφορική. Η ορθή εφαρμογή γνωσιακών και ιδιαίτερα συμπεριφορικών τεχνικών οδηγεί σε σταδιακή υποχώρηση έως και εξάλειψη των ιδεοληψιών και των ψυχαναγκασμών, προσφέροντας ένα θεραπευτικό αποτέλεσμα με αντοχή στον χρόνο.
Ένα μικρό ποσοστό ασθενών δεν ανταποκρίνεται στις συμβατικές θεραπευτικές μεθόδους (φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία).
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η ψυχολογική θεραπεία οπου εστιάζει στην συμπεριφορά θεωρείται η πιο αποτελεσματική γι αυτά τα προβλήματα. Ακόμη και στις περιπτώσεις που τα ιδεοψυχαναγκαστικά συμπτώματα μειώνονται σημαντικά οι θεραπευόμενοι είναι περισσότερο λειτουργικοί και έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής.
Ενα απο τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα είναι πως το άτομο μαθαίνει να διαχειρίζεται το πρόβλημα και γίνεται κατα κάποιον τρόπο ο θεραπευτής του εαυτού του. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι πως ή βελτίωση διαρκεί περισσότερο απο ότι τα φάρμακα.
Ως μειονέκτημα χαρακτηρίζεται το γεγονός πως η ΣΓΘ απαιτεί ενεργό συμμετοχή. Στην περίπωση αυτή θα πρέπει να βοηθηθεί ο θεραπευόμενος μέσω φαρμακευτικής αγωγής και συμπληρωματικά η ψυχολογική θεραπεία.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η Αμερικάνικη Ψυχιατρική Εταιρεία ενημερώνει πως το βασικό φάρμακο αντιμετώπισης ειναι έξι είδη αντικαταθλιπτικών. Παρ’όλο που δεν γνωρίζουμε την ακριβή δράση εχει διαπιστωθεί οτι βοηθούν. Η ενεργορποίηση των νευροδιαβιβαστικών ουσιών γίνεται γρήγορα χωρις να έχει διαπιστωθεί κάποια σωματική εξάρτηση. Τα κύρια μειονεκτηματα είναι η μικρότερη διάρκεια της βελτίωσης καθώς καοι οι ανεπιθύμητες ενέργειας π.χ κεφαλαλγια, ξηροστομια, δυσκοιλιότητα, σεξουαλικά προβλήματα, αυξηση βάρους κ.α
ΜΙΚΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Οι μελέτες υποστηρίζουν πως ο συνδυασμός φαρμακοθεραπείας και ψυχολογικής θεραπείας ειναι ιδιαίτερα ωφέλιμος.

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ- ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΥΓΓΕΝΩΝ
Με στοχευμένες συνεδρίεςμπορείτε επίσης να ενημερωθείτε για το τι συμβαίνει στο άτομο που επιθυμείτε να βοηθήσετε καθώς και να προστατέψετε την προσωπική σας ζωή απο το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.